Ebba Busch (KD) och Aron Emilsson (SD) på regeringens presskonferens. Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet.
Politiken
|
29/5/2024

Det största militära stödpaketet till Ukraina hittills

Det 16:e militära stödpaketet till Ukraina är det hittills största paketet från Sverige till ett värde på ca 13,3 miljarder SEK och innehåller materiel som står högt upp på Ukrainas prioriteringslista, bland annat sådan som stärker landets luftvärnsförmåga och artilleriammunition. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har Sverige bidragit med 43,5 miljarder kronor i militärt stöd.

Det nya militära stödpaketet till Ukraina presenterades på en pressträff med försvarsminister Pål Jonson (M), vice statsminister Ebba Busch (KD), SD:s utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson och Liberalernas försvarspolitiska talesperson Anna Starbrink den 29/05. Paketet kommer att ingå i en kommande extra ändringsbudget.

Stärkt luftförsvar

Sverige donerar två radarspaningsflygplan (ASC890), vilket ger Ukraina en helt ny förmåga till luftburen radarspaning- och stridsledning mot mål i luften och till sjöss. "Den samlade bedömningen är att en svensk donation av ASC890, de två plattformarna som vi disponerar, det är vad som har störst effekt just nu på det Ukrainska luftförsvaret", kommenterade Pål Jonson beslutet under regeringens presskonferens. Radarspaningsflygplanen beskrivs bland annat att öka Ukrainas förmåga att verka med stridsflygsystemet F-16 som doneras av flera andra länder.

Med flygplanen följer en helhetslösning inklusive utbildning, teknisk utrustning och metodstöd för radarspaning och flygstridsledning. Medan överlåtelsen medför en tillfällig nedgång i den svenska försvarsförmågan hanteras detta via en anskaffning av ytterligare ett flygplan av typen S106, GlobalEye, samt tidigareläggning av en redan lagd order om två nya GlobalEye till Försvarsmakten.

För att stärka Ukrainas luftförsvar ytterligare innehåller stödpaketet även Jaktroboten Rb 99 (AMRAAM) som både kan användas buret på flygplan och i markbaserade luftförsvarssystem. Rb 99 doneras till Ukraina genom samarbete med USA, samtidigt som Sverige köper nya jaktrobotar som ersättning.

Stöd till armén

En donation av artilleriammunition ingår även i paketet. 155 mm artillerigranater ökar den ukrainska förmågan att bekämpa ryska förband på djupet av stridsfältet, och Teknik och Säkerhetsforum har tidigare skrivit om en kraftigt ökad efterfrågan på just den här sortens ammunition till följd av kriget i Ukraina. Donationen medför en tillfällig nedgång i den svenska försvarsförmågan och detta hanteras via ersättningsanskaffning av nya granater.

Hela det svenska beståndet av Pansarbandvagn 302, Pbv 302, doneras också i syfte att stödja upprättandet av ett antal nya brigader i den ukrainska armén. Det inkluderar reservdelar, underhållsutrustning och ammunition. Donationen medför en tillfällig nedgång i den svenska försvarsförmågan och därför genomförs en ersättningsanskaffning av ett annat splitterskyddad fordon.

Det 16:e militära stödpaketet till Ukraina innehåller även:

  • Tankfordon
  • Underhållslösning för tidigare donerad svensk materiel
  • Finansiellt stöd till förmågekoalitioner
  • Finansiellt stöd till fonder och tillfälliga initiativ för att möjliggöra snabb och storskalig upphandling av materiel till Ukraina
  • FOI får i samband med paketet ett uppdrag att stötta Ukraina i att etablera ett eget försvarsforskningsinstitut
  • Ukrainas stridsledningsförmåga stärks ytterligare i paketet genom en donation av terminaler med abonnemang för satellitkommunikation

senaste nytt